Monthly Archives: November 2019

Netflex @Microsoft Ignite 2019 2/2

Microsoft Ignite is alweer bijna ten einde, vandaag (vrijdag) is de laatste dag, vanmiddag vliegen wij weer terug naar Nederland. Zoals beloofd in dit blog meer informatie over wat er nieuw is in Teams, Office 365 Groups, OneDrive en OneNote.

Teams

Microsoft heeft voor Teams wat leuke nieuwe mogelijkheden op de roadmap staan, zo zijn er sinds deze week privé kanalen beschikbaar, en komt er eind dit jaar een Linux versie van Teams uit, lees hieronder meer over de aankondigingen bij Ignite deze week.

Private channels

het is sinds kort mogelijk om privé kanalen aan te maken in Teams. Hierdoor kan er een kanaal aangemaakt worden in een bestaand team, waar alleen een paar gebruikers uit dat Team rechten op heeft. Private channels zijn vanaf deze week te gebruiken.

Multiwindow

Het is mogelijk om voor een chat, camera chat of remote overname een apart scherm te openen (popout). Deze mogelijkheid zal begin volgend jaar uitgerold worden.

Teams Client for Linux!

De Teams client voor Linux zal de standaard Teams onderdelen ondersteunen zoals chats, meetings, bellen. Gebruikers die Linux gebruiken zullen nu dus goed samenwerken met andere collega’s op Teams. Het wordt mogelijk om native Linux installaties uit te rollen op basis van .deb en .rpm formaten.Teams voor Linux zal later dit jaar uitkomen.

Pinned Channels

Later dit jaar zal het mogelijk worden om belangrijke kanalen te pinnen, zodat deze bovenaan komen te staan.

Integratie tussen Outlook en Teams

De integratie tussen Outlook en Teams maakt het mogelijk samen te werken, waarbij het niet uitmaakt waar de conversatie plaatsvind. De gebruiker kan een email verplaatsen vanuit Outlook, inclusief attachments naar een Teams chat of kanaal door te klikken op “Deel met Teams” in Outlook. Ook is het mogelijk een gesprek in Teams te delen naar Outlook door te klikken op “meer opties” “…” in een gesprek. Deze functionaliteit zal begin volgend jaar beschikbaar zijn.

Taken

Alle taken komen samen in Teams, Taken in Teams geeft je een compleet overzicht van alle persoonlijke en andere taken binnen Teams. Het consolideert de taken uit Microsoft Todo, Teams Kanalen, Planner en Outlook. Er zijn meerder views mogelijk wat het erg overzichtelijk maakt. Deze functionaliteit zal begin volgend jaar uitkomen.

Office 365 groepen

Verplaatsen van Mail

Het is eindelijk mogelijk om mail direct vanuit de Outlook client in een Office 365 groep te plaatsen (voorheen kon dit alleen via de WebAccess client). Deze functionaliteit zal in de komende maanden toegevoegd worden.

Groups Admin

Er is nu een speciale “Groups Administrator” rol, deze kan gebruikt worden om een helpdesk rechten te geven de Office365 en ook andere groepen te beheren. Deze rol is nu direct beschikbaar.

Group Rename

Het is nu mogelijk een groep te hernoemen, en daarbij ook de Sharepoint site url aan te passen. Links worden hierbij automatisch geupdate en blijven gewoon werken.

Office 365 Group als Team

Bij het aanmaken van een Office 365 groep in Office 365 is het nu mogelijk om direct aan te geven dat het gaat om een Team (normaal moet dit gedaan worden in de Teams client). Er zijn nieuwe filters beschikbaar in de admin console zodat er gefilterd kan worden op groups die ook een Team zijn, office 365 groepen etc.

Persoonlijke kopie

Het is mogelijk om bij het versturen van een mail naar een Office 365 groep, een persoonlijke kopie van die verzonden email te ontvangen

OneDrive

Files in Office365 

Microsoft heeft tijdens een van de sessies op Ignite bekend gemaakt dat Microsoft 365 bestanden gaat ondersteunen tot 100GB per bestand, deze verandering geld voor Sharepoint, Teams en OneDrive..

Om deze grote bestand upload mogelijk te maken heeft Microsoft een differential sync toegevoegd voor Windows PC en Mac devices. In het screenshot is is een voorbeeld te zien waar Onedrive een bestand upload na een wijziging en daarbij maar 2MB van de 100MB hoeft te synchroniseren.

Op dit moment is de “Differential sync” reeds beschikbaar voor Office bestanden, in de toekomst zullen daar mediabestanden zoals PDF, MOV, MP4 en JPEG bestanden aan toegevoegd worden.

Recommended view

Op basis van bestanden en bewerkingen van mensen waarmee je samenwerkt zal er een “Recommended view” beschikbaar gesteld worden op basis van activiteit.

Deze view komt beschikbaar in de OneDrive webversie en Office.

Request files

Na meer dan 2700 verzoeken op UserVoice was deze feature de derde op de lijst van meest gevraagde feature in “Sharing & Collaboration”.

Door middel van de “Request Files” optie kunnen externe personen gevraagd worden om bestanden te uploaden naar een map zonder verder iets van data te hoeven delen of zichtbaar te maken. Wanneer iemand data heeft geupload is deze ook niet te bewerken of zichtbaar voor anderen.

OneNote

OneNote 2016 (de versie die meegeleverd werd met Office) zou verdwijnen, maar Microsoft gaat support doorzetten na oktober 2020, er komt zelfs een Dark Mode for OneNote 2016. De nieuwe support datums komen nu overeen met die van Office 2019.

Wanneer je (vanaf maart 2020) een installatie of deployment doet van Office 365 applicaties (Office desktop apps of Office 2019) zal de OneNote Desktop app meegeinstalleerd worden naast Word, Excel en PowerPoint. Als je OneNote 2016 eerder wilt installeren, dan kan dat via: aka.ms/InstallOneNote. 

OneNote_2016_DarkMode(CROP)

 

We hebben weer veel gezien en geleerd deze week bij Microsoft Ignite. Mocht je meer willen weten over de onderwerpen die we behandeld hebben neem dan gerust contact met ons op.

Erik Schippers

Stefan ten Hoeve

Twitter: @stenhoeve

Netflex @Microsoft Ignite 2019

Netflex is ook dit jaar weer aanwezig bij Microsoft Ignite in Orlando. In dit blog zullen we (Erik Schippers en Stefan ten Hoeve) jullie wat meer vertellen over de nieuwe dingen die we hier geleerd hebben, en de anouncements die gedaan zijn door Microsoft.

Vision Keynote

Maandag was de kickoff zoals altijd de ”Vision keynote“ van Satya Nadella. Een paar punten uit zijn keynote:

Innovatie met Azure

Het nieuwe Azure Stack Edge is er in een commerciële versie en een “rugged” versie. En zelfs een portable versie, die mee te nemen is in een rugzak. Ook introduceerde hij de preview van Azure Arc, die de focus van Microsoft op hybrid computing benadrukt.

Azure Arc zorgt voor management en governance voor elke infrastructuur. Azure Arc is het stuurvlak gebouwd voor multicolored en multi-edge en ondersteund managed data services op elke locatie, inclusief het uitbreiden van deze mogelijkheden naar het datacenter. Naast Azure Arc is er ook een preview aangekondigd van Azure Data Services Anywhere. Azure Data services Anywhere zorgt voor:

• Deploy evergreen versions of SQL to the datacenter

• Enable Automatic patching

• Scale-out on demand

• Geo-replicate data to other data centers, Azure or AWS.

Daarna kondigde Satya Azure Synapse aan, data warehousing en big data samen, waardoor er zowel op gestructureerde als op ongestructureerde data analyse gedaan kan worden.

Twee andere aankondigingen zijn Project Silica welke data in quartz glas opslaat. Warner Brothers slaat hierop zijn films op, omdat de oude banden van vroeger onderhevig zijn aan slijtage door invloeden van buitenaf. De data op het stukje glas bleef beschikbaar, ook nadat het gekookt was en in een oven gestopt, ook na behandeling met een stukje glaswol was de data nog in te lezen.

Als laatste kondigde Nadella Azure Quantum Computing aan. Ze lieten zien hoe de “ Western Reserve University” hier gebruik van maat voor het doorrekenen van patiënten Mri’s. Op dit moment duurt het lang voordat een MRI gescand is, en is er de mogelijkheid op inaccurate resultaten. Dmv Azure Quantum Computing kan de Universiteit het algoritme gebruiken voor het sneller identificeren van aandoeningen.

Alle aankondigingen en een YouTube film van de keynote zijn hier te vinden:

Aankondigingen: https://azure.microsoft.com/en-us/ignite/?Page=1F

Film van de keynote: https://www.youtube.com/watch?v=jnUiJi4hts4

Sessies

Naast de keynote hebben wij een aantal sessies gevolgd, waarin ook een aantal nieuwe features werden belicht:

Autopilot

AutoPilot device registratie

Voor nog een betere OOBE (Out Of Box Experience) word de registratie van apparaten nog makkelijker gemaakt.

Door met de hardware vendor samen te werken zal bij uitlevering meteen al een “Autopilot Product KeyID” aanwezig zijn op de doos met een barcode. Welke gescand kan worden en binnen Intune geupload kan worden. Hiermee word een hoop tijd bespaard waar leveranciers (vaak tegen betaling) of IT afdelingen zelf alle devices moeten opstarten en het bekende Get-WindowsAutoPilotInfo te moeten uitvoeren.

Windows AutoPilot deployment scenarios

Deployment over VPN

Een device in AD joinen en vervolgens deployen met Intune/MDM was al mogelijk met Windows 10 1809, in Q1 van 2020 word deployment over VPN verbinding mogelijk als preview functionaliteit.

WhiteGlove

Enige tijd is er in Windows 10 1903 al een preview functionaliteit beschikbaar genaamd “Windows Autopilot White Glove” waarmee IT beheerders een device alvast kunnen laten uitrollen met alle device assigned policies en software. Waardoor wanneer de gebruiker inlogt alleen de specifieke gebruikers settings/policies nog toegepast hoeven te worden.

Het resultaat is dat het Windows image met de drivers door de OEM op het device is geplaatst. De Intune deployment gestart kan worden door OEM, leverancier of IT afdeling (proces kan minuten tot uren duren afhankelijk van de deployment).

Dit zorgt er voor dat wanneer de gebruiker van het apparaat inlogt het nog een kwestie van minuten is en dan is het apparaat klaar voor gebruik.

Het doel van Microsoft is om standaard beschikbaar te maken in 2020.

Self-deploying mode

Met Windows 10 1903 is er een andere preview functionaliteit beschikbaar waarmee devices zonder of met minimale interactie gedeployed kunnen worden. Wanneer een device is voorzien van 1903, een netwerkkabel, een TPM 2.0 chip en geregistreerd is bij Intune zal deze bij het opstarten automatisch kunnen deployen zonder verdere interactie, credentials zijn bij dit proces niet benodigd.

Microsoft wil dit als standaard functionaliteit beschikbaar maken in 2020.

Windows Autopilot for Existing devices.

Het is reeds mogelijk vanaf Windows 10 1809 om bestaande kantoor werkplekken uit te rollen door middel van een deployment waarmee een JSON file word mee gegeven waar de informatie van de tenant in staat, zodat het device weet dat en waar hij zich moet aanmelden bij Autopilot om zich uit te rollen.

Microsoft heeft hier nu aan Hybrid Azure AD Join aan toegevoegd.

Windows Autopilot Cross-scenario features

Device lifecycle management

Soms wanneer devices zijn afgeschreven worden deze doorverkocht naar andere organisaties die ze nog wel willen gebruiken. Echter wanneer je een device had die in Autopilot geregistreerd was dan moest je je nog steeds aanmelden met credentials van de eerste organisatie. Microsoft heeft nu als functionaliteit toegevoegd dat devices ook gederegistreerd kunnen worden.

Daarnaast voegt Microsoft voor het einde van 2019 het gebruik van Group Tags en het toekennen van computernamen toe als functionaliteit. Nu worden namen nog automatisch toegekend aan de hand van een naming pattern, dit kan straks wanneer gewenst handmatig gespecificeerd worden.

Reporting and monitoring

Wanneer nu een deployment mis gaat is de log vaak onduidelijk en moet er een ticket bij Microsoft aangemaakt worden om uit te zoeken wat er mis gaat met de deployment. Microsoft heeft hier verbeteringen in gemaakt en eind dit jaar komt er een Windows AutoPilot deployment report functionaliteit zodat er meer informatie over de deployment beschikbaar komt. En Microsoft geeft aan op korte termijn Windows Autopilot log collection toe te gaan voegen, zodat wanneer een gebruiker zijn device heeft uitgerold de beheerder op afstand de log kan verzamelen zonder toegang te hebben de console van het device.

Windows and device config

Het word makkelijker om default instellingen, features, firmware en configuratie mee te geven tijdens deployment, als nieuwe functionaliteit is er nu DFCI firmware configuration aan toegevoegd.

In de toekomst zal hier ook het verwijderen van in-box apps aan toegevoegd worden. En zal het toevoegen van language packs en andere features worden toegevoegd.

Nieuwe Edge logo en Office App

Microsoft heeft tijdens Ignite een preview van de nieuwe Office App uitgebracht, in de nieuwe gecombineerde Office app vind je alle apps die je normaal los installeerd, zoals Word, Excel,

De app is op dit moment alleen te gebruiken op de iPhone, op de iPad is hij ook beschikbaar in “zoom” mode.

Ook is er een nieuw logo uitgebracht voor de applicatie (zie rode logo rechts) Het andere logo is het nieuwe icoon voor de Edge browser die waarschijnlijk in januari uit zal komen.

Meer informatie zie je in dit filmpje: https://youtu.be/QDPzKA1v32o

Edge browser (insider) preview: https://www.microsoftedgeinsider.com/en-us/

Je kan je hier aanmelden voor de TestFlight versie van deze app: https://aka.ms/OfficePreviewforiOS

 

Veeam Backup & Replication

Bij Veeam zijn we langs de stand geweest, en zij wisten ons te vertellen dat Q1 2020 versie 10 van Veeam zal uitkomen, waarin eindelijk de mogelijkheid er is om direct een kopie van een backup naar de cloud te schrijven. Hierbij wordt er dus eerst een lokale backup gemaakt, waarna er een kopie wordt gemaakt naar een Azure Cloud Blob. Daarnaast is er nog steeds de mogelijkheid om backups te “offloaded” door gebruik te maken van de Scale-out-repository mogelijkheid naar Azure die Veeam bied.

Veeam Backup for Office 365

Veeam backup for Office 365 gaat backup naar cloud ondersteunen, hiermee kan er direct een backup naar een Azure Blob weggeschreven worden, zodat er lokaal geen data-opslag meer nodig is.

In ons volgende blog zullen we jullie meer vertellen over de nieuwe features in OneNote, OneDrive en Teams, en andere interessante sessies die wij de komende dagen zullen bijwonen.

Erik Schippers

Stefan ten Hoeve

Scroll to Top