Netflex Blog

Setup Commander & VMware App Volumes

applicatie-distributie

Een maand geleden heeft VMware de firma Cloud Volumes overgenomen. Cloud Volumes is gebaseerd op een disruptive technologie waar applicatiedistributie in VDI-omgevingen niet meer op de traditionele manier plaatsvindt, maar door middel van zogenaamde AppStacks.
In een AppStack kunnen een of meerdere applicaties worden ondergebracht en in luttele seconden aan een lopende of nieuwe VDI-sessie (o.a. VMware, Citrix) beschikbaar gesteld worden. Installatietijd speelt geen rol meer wanneer een AppStack gebruikt wordt voor het aanbieden van software.

De overname van Cloud Volumes is officieel aangekondigd tijdens VMworld in Barcelona. Eind december zal VMware de rebranded versie van dit product als App Volumes beschikbaar maken. Binnenkort wordt de eerste bètaversie verwacht.

Netflex en ROVABU Software hebben nog voor de overname van Cloud Volumes deze nieuwe technologie onderzocht. Nu VMware deze technologie heeft verkregen, werken we samen met VMware op voorhand aan ‘best practises’. Hoe eenvoudig kunnen AppStacks worden aangemaakt en periodiek worden onderhouden door het gebruik van ons product Setup Commander?

Ook in een AppStack moeten gangbare softwarepakketten als Adobe Flash Player, Adobe Reader, Microsoft Office, Notepad++, Evernote etc. periodiek worden bijgewerkt als er nieuwe versies worden uitgebracht of updates beschikbaar komen. Van al deze pakketten moeten tevens EULA schermen worden onderdrukt en auto-update mechanismen worden uitgezet wanneer bijvoorbeeld non-persistent VDI-sessies worden aangeboden aan de eindgebruiker. In een eerste opzet maken we daarbij gebruik van Microsoft Deployment Toolkit ook wel MDT genoemd. MDT is een gratis oplossing – ook wel Business Accelerator – van Microsoft. Bedrijven gebruiken MDT al jaren voor het maken van OS images om fysieke desktops, als ook bv. Citrix XenDesktop, te automatiseren. Het gebruik van MDT in deze context heeft als voordeel dat het aanmaken van een AppStack gestructureerd, consistent en deels geautomatiseerd kan worden uitgevoerd.

Vanuit Setup Commander kunnen in de ingebouwde App Store de laatste versies van meer dan 1.200 gangbare setups worden gedownload en geselecteerd. Daarnaast kan willekeurig welke setup dan ook vanaf een interne Application Share of Catalog worden geselecteerd en met de juiste parameters en silent switches beschikbaar worden gesteld in de Applications folder in MDT. Door middel van een Task Sequence kunnen deze applicaties vervolgens automatisch meegenomen worden in het AppCapture process. Vanuit dit proces kan een App Stack worden aangemaakt en aangestuurd vanuit de App Volumes console.

Op dit moment zijn we samen met VMware bezig met een White Paper over hoe met de combinatie van Microsoft Deployment Toolkit en Setup Commander de App Volumes AppStacks kan worden aangemaakt. De eerste versie van deze White Paper komt beschikbaar zodra VMware App Volumes aan geselecteerde bètatesters beschikbaar heeft gesteld.

Wanneer u geïnteresseerd bent in deze White Paper, registreert u zich dan voor een 30 dagen versie van de Setup Commander Professional Edition op http://www.setupcommander.com. Bij Deployment System selecteert u App Volumes en bij ‘How did …’ vult u ‘NETFLEX’ in. Zodra de White Paper gereed is, krijgt u deze van ons toegestuurd. Ook zal er in december een webinar worden georganiseerd welke verder op dit onderwerp in gaat. Abonneert u zich voor meer informatie op onze nieuwsbrief of volg ons op social media.

Scroll to Top