Netflex Blog

Flex+ User Environment Management

random

Het aanmelden op een computer is veelal een bron van ergernis. Het duurt te lang en impliceert bij de eerste gebruikerservaring al een traag netwerk ook al hoeft dat niets met elkaar te maken te hebben.

Flex+ van Immidio is een profile management tool dat de ongemakken van een traag profiel elimineert en de gebruiker een persoonlijke en dynamische desktop aanbiedt. Dit aangepast op de specifieke situatie en gebaseerd op zaken als rol, device en lokatie.

Naast Personalization, de main focus van Flex+, bestaat het pakket uit de volgende onderdelen: User Environment settings, Application Configuration Management, Application Migration en Dynamic Configuration.

 

Personalization

Een traditioneel profiel zal in de loop van de tijd sterk vervuild raken met “oude” gegevens hetgeen het profiel log en traag maakt. Alle applicatie specifieke instellingen zullen tijdens het aanmelden worden geladen en bij het afmelden weer worden weggeschreven naar het profiel. Dit kan in de loop van de tijd veel tijd in beslag nemen, wat bij gebruikers tot veel ergernis kan lijden. Tevens is er door de grootte (zeker bij roaming profiles) meer kans op corruptie en verlies van applicatie- instellingen.

Flex+ trekt deze applicatie specifieke instellingen los van het profiel en slaat deze buiten het profiel op. Voordeel hiervan is, dat de applicatie-instellingen beschikbaar zijn op verschillende devices, diverse Windows- en applicatieversies. Tevens integreert Flex+ naadloos met virtualisatie-oplossingen zoals APP-V.

 

User Environment settings

Flex+ kan ingezet worden om User Environment settings centraal te beheren, welke gebruikers nodig hebben voor hun dagelijkse werkzaamheden.

Settings die via Flex+ gemanaged kunnen worden zijn:

  • Drive en printer mappings
  • Environment variables
  • Applicatie snelkoppelingen en file type associations
  • Custom files, folder en registry settings
  • Logon en logoff taken
  • Taal instellingen
  • Verbergen van schijfstations

 

Application Configuration Management

Met Application Configuration Management is het mogelijk applicatie-instellingen te configureren en deze buiten het profiel op te slaan. De applicatie- instellingen zullen pas geladen worden bij het starten van de applicatie en dus niet bij het aanmelden op de computer. Hierdoor is Flex+ in staat de aanmeld tijden drastisch te verlagen. Er hoeven immers geen applicatie- instellingen meer tijdens het aanmelden geladen te worden. Dit zelfde geldt voor het afmelden. Applicatie- instellingen zullen bij het afsluiten van de applicatie al worden opgeslagen en hoeven dus niet bij het afmelden nog opgeslagen te worden. Naast het lostrekken van de applicatie- instellingen is het ook mogelijk om vooraf gedefinieerde settings aan een applicatie mee te geven, eenmalig of bij iedere keer dat de applicatie start.

clip_image002

De vooraf gedefinieerde applicatie- instellingen kunnen eenvoudig aangemaakt worden met behulp van de Application Profiler. Door de applicatie te starten en de juiste instellingen te zetten zal er automatisch een configuratie worden aangemaakt met de juiste instellingen.

 

Application Migration

Met Flex+ is het mogelijk applicatie specifieke instellingen te “roamen” over verschillende Windows versies (bijvoorbeeld van Windows XP naar Windows 7). Bij een migratie van Windows XP naar Windows 7 kan dit natuurlijk een enorm handige feature zijn. Het OS verandert, maar alle applicatie settings, die door de gebruikers zijn ingesteld, zullen automatisch mee worden genomen naar het nieuwe OS. Hiernaast is het mogelijk om instellingen te “roamen”over verschillende applicatie versies (bijvoorbeeld van Microsoft Office 2007 naar Office 2010).

 

Dynamic Configuration

Met condities is het mogelijk applicatie-instellingen mee te geven op basis van verschillende criteria. Denk hierbij aan locatie en device-eigenschappen. Een printer die op kantoor staat hoeft natuurlijk niet beschikbaar te zijn als de gebruiker aan het telewerken is.

 

Conclusie

Gekeken naar de tijdswinst (en dus productieve uren) die Flex+ oplevert zal de relatief goedkope tool snel zijn terugverdiend . Tevens stelt het beheerders in staat snel te schakelen als er applicatie-instellingen gewijzigd dienen te worden binnen de organisatie, doordat de desbetreffende applicatie niet opnieuw gepackaged hoeft te worden. Met de Application Profiler kan er eenvoudig een nieuwe set met instellingen gecreëerd worden.

De kracht van de tool zit hem voor mij dus voornamelijk in het sneller aan- en af kunnen melden en het “lostrekken” van de applicatie-instellingen. User Environment settings en Application Migration is een leuke aanvulling op een in mijn ogen geslaagd product.

Meer informatie over dit product

Scroll to Top